divendres, 15 de maig del 2020

Los Sants de glaça

LO BILHET DE L’IVONA DEL CERCLE OCCITAN DE MÈSA
 
Per parlar de quicòm mai que del coronavirus, qu’òm nos en met la tèsta coma una cogorda aquesta passa, vos vau dire l’origina dels Sants de glaça : Sant Mamèrt, Sant Pancrace e Sant Servais, aquel de pas confondre amb Gervais, amai que siague de glaça atanben aquò. Será un biais per demorar dins l’actualitat.
 
Dins lo calendièr, figuran los 11, 12 e 13 de mai. Se i a pas d’explicacion scientifica, lo fenomèm es plan real. Es estat observat tre l’Atge Mejan per los ortalièrs que los associavan a la luna rossa.
 
Per faire coneissança amb aqueles sants pas tròp catolics envèrs la metèo, direm que Sant Mamèrt foguèt l’archevesque de Vienne. Lo Sant Pancrace, nebot de Sant Danís, martiri, es estat descapitat en 304 a l’atge de 14 ans, pecaire ! E Sant Servais foguèt evesque de Tongres en Belgica. Es estat famós mercé sa batèsta envèrs la puretat de la fe. Moriguèt a Maastrich a 84 ans en 384. Aquela vila l’i consagra encara uòi de celebracions.
 
La novèla bona es que la fin dels Sants de glaça marca la fin de las geladas matinalas…en principi. Mas i a un autre Sant que fòrça mond creson, es lo Sant Tomàs, aquel que crei que çò que vei.
 
Mèsa, lo 12 de mai 2020.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Los mai legits