dilluns, 16 de maig del 2022

PAPIERÒT MENERBÉS (in La Semaine du Minervois, 12/05/22)

Prepausses barrutlaires

Ieu, vos disi que de tant virar, anam pèrdre la canturla e nos trapar probable al meteis punt.

• Etimologia : L’autre còp, sus França-3, passèron un subjècte sus las majofas de Carpentràs. Expliquèron que l’ortalan portava un nom predestinat per la produccion, e el confirmèt, vist que son nom d’ostal èra Fraysse. E ben pauròts, se sabiá qu’un sause o un fraisse (encara depend s’es de Cabardés o de Corbièras… ; del latin : fraxinus) balhariá pas un pibol, mas nos demandam ara se un cerièr pòt balhar majofas.

• Bilinguisme : Un magasin de flors de Carcassona vos promet dos servicis. En anglés : Click and collect ; en francés : Drive et livraison.

• Lo rei : President de la Republica francesa e rei es lo meteis mestièr. E i a los que volián èsser reis ! Se ditz que, quand se manjava una còca de rei a la fin de sas charradissas, son amiga e cap de campanha se cargava d’« amagar» la fava reiala dins lo talhon que seriá balhat al Zemour !

• Fòbal : Òm se demanda plan perqué, maugrat las demandas de sos collègas, lo Gogòl refusèt totjorn de gardar las gàbias per l’equipa de fòbal de son escòla. Pasmens, en 1836, escriguèt una pèça de teatre qu’aviá per títol : Los Jogaires.

• Unitat : Dins lo temps cridàvem : Una sola solucion : lo Programa comun (Bon, de còps disiam puslèu : la Revolucion). Ça que la, èra fòl coma comunistas e socialistas s’aimavan ! Ara, vaquí l’esquèrra en cèrca d’unitat unitària per contrar l’extrèma-dreita e preparar trapèlas al Macron : un objectiu comun que ten la rota. Apuèi, ven un pauc complicat de conciliar comunistas pro-nuclears e ecologistas anti-nuclears, melenchonistas jacobins e socialistas decentralizaires… L’unitat es una longa batèsta al risc d’i pèrdre la tèsta ! Lo drapèl roge es per deman ?

• Natura : La setmana que ven se tendràn manifestacions de la Fèsta de la Natura. Aquò se fa sus iniciativas associativas, institucionalas e governamentalas (tè, se trapa l’EDF dins los pairins ongan…). Lo President ven d’aver una idèa ecologista de primièra : dedicar una jornada de l’an a la Natura. Non : es cada jorn e a cada instant qu’avèm a nos preocupar d’aquela brava Dòna Natura.

• Barrutlatz doncas, brave monde : Lo grop Barrut balharà dos concèrts en país d’Aude : dissabte 21 de mai a Campendut (al Chai) amb L’Envolée e l’IEO-Aude ; lo dijòus 26 de mai als Banhs d’Alet amb la Claranda. A Campendut, en fin de vèspre, lo Jordan Saisset contarà l’evolucion de la cançon occitana dempuèi lo reviscòl de las annadas 1960, puèi poiretz véser lo film del Jacòb Redman : Des Couacs et des Poètes que seguís la Fanfara de Menerbés. A Alet, es quicòm mai. La Claranda a demandat a Erwan Billon d’animar dos talhièrs sul cant polifonic occitan. Los estagiaris prendràn part a la serada del 26. En mai de l’espectacle, es doncas l’esperit d’escambi e de transmission que baileja aquelas doas seradas de tria.

• La prima : Ongan, la prima arribarà a Narbona los 21 e lo 22 de mai amb la tenguda de uèit finalas de las competicions de XIII.

• E longa vida per La Semaine du Minervois !

Barrutlaire Roch

• Entrevista de Tristan ( la Semaine du Minervois) passada sus RCF e Radio-Présence 

https://rcf.fr/actualite/linvite-des-redactions-du-1819-occitanie?episode=253398

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Los mai legits