dimecres, 1 de maig del 2019

Compte-rendut AG dau 6 d'abril de 2019


L' IEO 34, seccion departamentala d'Erau de l'Institut d'Estudis Occitans, a acampat son amassada generala per 2019 lo 6 d'abril a Brinhac dins la sala municipala mesa a sa disposicion per la municipalitat. Lo cercle clarmontés dels Tega Los assegurava la tenguda materiala de la jornada. La jornada es estada filmada per Jan Feistner per l’Universitat Pau Valèri.
 


Micaèla Roques, presidenta dels Tega Los, aculhís los membres de l'amassada que ven saludar lo Sr Jurquet, conse de Brinhac ; afortís interés e sosten per la lenga e la cultura occitanas. Na Maria Passieux, vice-presidenta del Conselh Departamental, assistís als trabalhs de l'amassada.

La sesilha es dobèrta a 10 oras pel  president  Albèrt Arnaud. Dins lo rapòrt moral que presenta,  fa lo ponch sus las activitats de la SD dins l'annada 2018, en insistir sul renovelament e l'alargament del CA a l'AG passada e sul problèma del foncionament del Centre Cultural Occitan Lo Camèl a Besièrs. Una discutida pòrta puèi sus aquel ponch amb las intervencions de Ruth Kaiser sus las dificultats rencontradas e l'ajuda de la SD, de Miquèla Stenta sus la situacion del Camèl  per rapòrt a la SD. Lo president precisa que lo CCO Lo Camèl es una associacion autonòma aderenta de l'IEO 34 que parteja amb el lo sèti besierenc. La SD  a ajudat financièrament  a las indemnitats  de licenciement de l'emplegada. Joan-Marc Vilanòva ditz la dificultat de faire viure lo Camèl sonque pel benevolat, Micaèla Roques vei la necessitat d'un emplec salariat,  mas cossí l'assegurar ?
Lo rapòrt financièr del clavaire Danís Plancada presenta un equlibri capitat sens recors a la resèrva d'estalvi.  ( De veire lo detalh dins los dos rapòrts ). Los rapòrts son votats a l'unanimitat dels votants presents o per mandats, mens una abstencion pel rapòrt moral.

Pel renovelament del CA : sens cap de demission nimai de candidaturas novèlas, lo CA es reconduch dins sa composicion de l'an passat.

Domenge Caucat, secretari encargat de la comunicacion intèrna e extèrna de la SD, fa lo ponch de la reorganizacion menada dins lo domeni e demanda als cercles e mai als aderents individuals  que mandèsson novèlas de sas activitats e adreças precisas.

Lo president evòca lo sovenir de l'amiga Monica Ambroise, membre ancian e actiu del Cercle de Montpelhièr, sempre fidèla dels nòstres acamps, recentament defuntada.

Na Passieux merceja l'AG de sa recepcion, ditz son interés e lo del Conselh Departamental per l'occitan e sa cultura, e per las accions que mena l'IEO. D'unes membres de l'amassada  prenon la paraula per demandar d'accions del Departament dins maites domenis : torisma, formacion de personals, revista departamentala, senhalizacion per rotas e bastiments publics, eca. , e mai un plan d'ensemble de promocion de l'occitan en seguida de las competéncias novèlas  reconegudas als CD.

La paraula es balhada als representants dels cercles e associacions aderentas a l'IEO 34 per presentar sas activitats, sos projèctes per l'annada 2019, benlèu sos problèmas ; puèi als individuals sus de questions particularas. Joan-Loís Blenet alerta sul perilh qu'amenaça l'ensenhament de l'occitan dins la lei Blanquer e demanda als militants de la lenga de s'adreçar a las estructuras localas : establiments escolars, institucions, elegits e per çò far de s’agropar en comitats de defensa de l’occitan. La question de l'OPLO quant a sa natura, son foncionament, sas amiras, sos mejans, mena lo president a faire un istoric cortet e a dire los laguis nòstres   
L' amassada se clau a 12 oras e mièja.

 Un vin d'onor es servit als participants, seguit del dinnar preparat pels Tega Los. La tantossada es animada per la prestacion de la Corala de Sant Guilhem bailejada per Felip Carcassés.




Los mai legits