divendres, 1 de maig del 2020

LEGENDA MURVIELHENCA DEL CLOQUIÈR DE TESAN DE BESIÈRS (2)

Seguida e fin. Traparetz la debuta dau raconte dau Pèire Delhon a l'article en dejós


Un jorn de Sant-Pèire, sant patron del vilatge, el que deten totas las claus e pòt dobrir totas las sarralhas e mai las pus rovilhadas, aprofeitant que la populacion tota èra amassada dins la glèisa e tot bèl just aprèp l'Ite Misa Est, lo Riquet, mèstre de la farga, rodièr a sas oras e Vulcan pretenciós (es un Manja Vacas que parla), faguèt ressonar sa votz poderosa dins la nau e diguèt, a quicòm  pròche :
« Per la gràcia del nòstre grand emperaire Carlesmanhe e de sos filhs tant aimats, avèm recebut per Aprision[1] lo dreit de cultivar aquestas tèrras, lo dreit de velhar sus elas, de las defendre amb capuditge (testardariá). La nòstra plaça fòrta es respectada e la nòstra valença dins los combats nos permet de viure serenament dins una patz suava coma un rosièr comol de saba, de flors e d'espinas ponchudas, un d’aqueles rosièr qu’òm se ne sarra amb respècte e umilitat, si que non, mèfi a las fissadas ! Mas, fòrça nos es de reconéisser que la nòstra torre de gach a pas res de tot d'un cloquièr digne d'aqueste nom e qu'aquò nos fa sofrir las trufariás dels Sala Vacas que se rison jol nòstre nas. Aquò  pòt pas mai durar, aquò  cal que s’acabe, n'i a pro d'aquò ! » tronèt lo Riquet.
- De qué nos cal faire ? demandèt  Lo Restant Del Ase. (Se sonava aital per de que, quand èra pichonet, se faguèt mossegar per un ase.)
- Se volèm un cloquièr mai que mai pus bèl que lo de Murvièlh, cal començar per augmentar la nautor de la nòstra torre, respondèt lo Tacho, un òmenet de la pèl escura e maçon del vilatge.
- Per aquò cal de pèiras, li respondèt Pòrta Dobèrta amb la seuna sapiença e lo seu avisament legendàri.
-Es clar ! Per las pèiras, e ben, avèm la vièlha glèisa desafectada de Sant Pèire[2]. Avèm pas que de nos servir e, se ne manca, ne montarèm de las ribas d'Òrb.
  Aquò dich, aquò fach.
E los murvielhencs aguèron la suspresa de veire la torre de Tesan montar un pauc mai cada jorn cap al cèl.
  Aquò faguèt rajar fòrça saliva al caplòc de canton e cadun aviá son vejaire  sus la faiçon que s'acabariá lo cloquièr.
  A despart los mai maldisents que prevegèron l'afondrament de l’edifici d'aicí pauc de temps, d'unes prepausèron una longa poncha, d'autres una copòla, d'autres una piramide…
 Totes s'enganèron.
Quand se venguèt la davalada, lo Riquet prenguèt tornarmai la paraula: « L'ivèrn serà leu arribat. Pensi qu'avèm plan trabalhat. La nòstra torre es plan polida e plan nauta. Mas ne demòra pasmens una torre. La nos cal acabar e ne faire un cloquièr. »
Aquelas paraulas ressonèron dins un silenci pesuc. Pas digús ne pipèt mot, pas digús aguèt idèas per cambiar una torre en cloquièr…
Lo fabre anava plan prepausar una estructura de fèrre obrat, puèi aguèt paur d'estre acusat de ventar sus pòrres e demorèt en una. ([3]Prepausarà pus tard aquela solucion a las gents de Palhièrs, mas aquò es una autra istòria.)
Alara, trespassant la fola, plegat en dos per tròp de dur trimadís, tot escrancat, s'avenguèt lo vièlh que se sonava Las-Ancas-Dins-l'Esquina, e diguèt de sa votz de cabra: « Ara, pecaire, soi ben tròp vièlh per trabalhar, ai pas cap de filhas ni d'enfants, soi tot solet dins ma vida... Se volètz, ai un flòc de granjòt al dejós de l'Aspiran[4] que deu faire a quicòm pròche las dimensions de la torre. Prenètz-lo e pausatz-lo dessús... se volètz... se volètz... »
Çò que faguèron!

Dempuèi aquel temps, quand un murvielhenc es tot triste, se vira los uèlhs cap al cloquièr de Tesan e, un còp s'èstre espotit de rire, tot content e reconflat coma un candolièr que ven de veire lo psiquiatre, se’n torna a sos afars.

E cric, e crac, mon conte es acabat !

Ai escrit a mon biais, aquela legenda per omenatge al contaire anonim murvielhenc e que demòre tanben una traça escricha d’aquel conte.
Pierre DELHON
TESAN lo 8 de Agost de 2012



[1] L'Aprision : Per un diplòma del 2 d’abrial de 812, Carlesmanhe instituís lo sistèma de l'Aprision que consistís de repoblar la region ambe d'Espanhòls (d'aquí l'escais dels Tesanencs) que refusan la dominacion musulmana o ben qu' an guerrejats contra los  sarrasins, al costat dels Francs.
L'Aprision permet per aquelas populacions d'èstre, al cap de trenta annadas, propietàrias de las tèrras abandonadas a condicion que las reconstituïguèsson e que las desbosiguèsson.
Lo sistèma de l'Aprision es confirmat per los diplòmas de Loís Lo Piós del 10 de genièr de 815 e del 10 de genièr de 816 e lo de Carles lo Clòscapelat del 11 d’agost de 844.

[2] La GlÈisa Sant pÈire : Situada fòra las murailhas, sul puèg del meteis nom -lo cementèri actual- èra la glèisa parroquiala. Es estada remplaçada per la capèla senhorala, Nòstra Dòna, que fasiá partida integrala del castèl. D'aqui l'abséncia de cloquièr, mai preséncia d'una torre de gach. Tot lo sanclame dels sègles XIII e XIV Sant Pèire e Nostra Dòna, apareisson dins una part dels actes que nos son demorats.

[3] L’ estructura de fÈrre obrat qu’adorna lo cloquièr de Palhièrs es sortida dels talhièrs d’Aubin Louvier, sarralhièr, fabre e manescal de Tesan. Aquela òbra, es estada comandada per lo conselh municipal de Palhièrs, Joan Laboucarier essent cònsol (1983-1995).

[4] ASPIRAN DE RAVANES : Aspiran o Aspiranus, es estat, aquò segur, una villà galloromana, proprietat d'Aspiranus. De Ravanes es la deformacion de Sant Roman. Aquel site es estat ocupat a comptar de la preïstòria e demòra al costat d’un ga permetent de gasar Òrb sens anar cap a Besièrs. En 673, a Aspiran, i aguèt la batèsta entre los visigòts del rei Wamba e los  septimanencs revoltats sostenguts per Loup, duc d' Aquitània. Aprèp 40 annadas d'ocupacion araba, lo besierenc es despoblat e las tèrras abandonadas; d'aquí l'Aprision de Carlesmanhe. Lo 29 d’agost de 881, un diplòma de Carloman, establit per la pregària del capelan Vulfard, confirma la possession d'Aspiran e Albinian (Lignan) cap a Rainard, Vesconte de Besièrs.
Al moment de la crosada dels albigés, es en la glèisa Sant Roman d'Aspiran que, lo 14 d’abrial de 1226, Pons, senhor de Tesan, faguèt sa somission al Rei Loís VIII en s'agenolhant davant lo  legat reial.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Los mai legits