dilluns, 17 d’agost del 2020

PAPIERÒT MENERBÉS (in La Semaine du Minervois, 13/08/20)

DE DARRÈR LA MASQUETA…

Un subjècte original per aquesta cronica agostenca !
- Masquetas : D’entrepresas se botèron a fargar masquetas ; dins las associacions, las mametas tornèron prene las agulhas, se piquèron lo cap dels dets que los dedals èran perduts ; usinas se reviscolèron : l’inutil èra vengut l’indispensable ! Un còp desconfinhats, lo pòrt de las masquetas se demultiplicant, es en tota logica que lo monde se vira cap a la crompa dels amaga-morres qu’arriban de China.
- Escampatge : La masqueta es faita per empachar la propagacion del virús. A un moment, la cal lavar o la cal escampar. Mas cal pas prene lo mot escampar al sens primièr e gitar l’objècte para-medical onte que siague, pel sòl o luènh d’un escobilhièr. Es fòl lo nombre de primatas primaris qu’an pas tot comprés !
- Lo virús intelligent : Entre los endreits ont cal pas èsser mai de cinc, mai de dètz, mai de cent, mai de mila, mai de cinc mila, mas amb la possibilitat de s’agromelar dins los trens (i comprés lo tren de Bisan ?) e lo metrò, val mai saupre comptar e estimar lo public (chifra de las autoritats, dels manifestants o de la realitat ?). Cal tanben aver una granda capacitat per saupre las carrièras ont la masqueta es obligatòria e los endreits ont se pòt daissar de costat…
- Oraris : Pus fòrt encara : las comunas qu’oblitjan de portar la masqueta de 10 oras del matin a 6 oras del vèspre. Estiman qu’a 18h01 lo pichon coronat es pas mai dangeirós : es tornat a son ostal, pausa las olivas de Menerbés sus la taula, destapa una cantina de pastagàs, de blanc o de rosat e fa l’aperitiu amb los collègas ! (arguments similars quand lo pòrt es obligatòri pas que de nuèit !)
- Vòstre morre : D’ans, nos entantarinèron amb l’obligacion de veire lo morre de las gens dins las manifestacions. Ara, nos entantarinan amb la necessitat de l’amagar. Question subsidària : las dònas que pòrtan lo chadòr devon tanben portar la masqueta ? Sus o jos lo chadòr ?
- L’accent : Dins l’afar, i avèm ganhat un primièr ministre novèl. Sens jutjament de sa politica, del costat de París, te le decredibilizèron d’entrada. A plan pogut sortir de l’ENA, rebalar dins los ministèris e las missions bèlas dempuèi d’ans, fa pas res : lo paure ten un accent del terrador e de tresena mièg-temps ! Matinhon serà pas per el una vida de castèl !
- Occitanituda : Mai piòt encara es quora l’interessat se met a jogar lo ròtle que li impausan. A tengut de dire que, coma òme del Sud (valent a dire del Nòrd de Pirenèus e de la Mar nòstra), èra evident qu’èra pel rugbí (coma un anglés, un escocés, un irlandés o un galés que son pòbles d’Euròpa del sud coma cadun sap) e tanben per las corsas de taures (una practica importada d’Espanha per una imperatritz e doncas d’interès popular) ! E d‘unes s’estonan encara que i age pas de secretariat d’Estat pel ben-èsser de las bèstias ! E per çò qu’es de la presa en compte de las lengas (de l’occitan e del catalan, ne sap un bocin, non ?), veirem de segur, e coma de costuma, un autre còp…
Occitan-res Roch

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Los mai legits