dilluns, 31 de gener del 2022

PAPIERÒT MENERBÉS (in La Semaine du Minervois, 27/01/22)

Pecadilhas

- Causas importantas : Arriba al primièr ministre de s’ocupar d’afars importants. Atal, lo dimars 11 de genièr de matin, dins una conferéncia de premsa, oficializèt la tenguda de las Copas del monde de 13 en 2025 en França.

- Defensa del francés : La ministra dels Espòrts, Roxana Maracineanu, saludèt lo ròtle important de la coordination internacionala de l’espòrt francés que respond al nom de… « French Sport Touch » ! Lo francés seriá pas una lenga internacionala ?

- Castelhan : Los reis magues de Val d’Aran, vaquí qu’an doblidat la lenga occitana de la contrada e que lançan ara lor messatge en castelhan. La paura Maria i va pèrdre son latin per çò que se sap, del costat de Lorda, qu’èra Immaculada Concepcion parlèt bigordan a la Bernadeta. Aval a Betleèm endormissiá lo pichon Jèsus en li cantant « Nen, nen, petiton, la mamà es al canton… ». Mas se pòt pas comptar suls reis per defendre las culturas popularas…

- Racisme : Pel triste sénher Z, l’escòla fa pas de bons Franceses dins la mesura ont s’i presica l’antiracisme. Aquò significa que la bona escòla deu promòure lo racisme. Pareis que dempuèi 68, lo país arrestèt de civilizar los salvatges… Singulièra vesion de l’umanitat !

- Lo pòrc es l’avenir de l’òme : Als Estats-Units, an empeutat a un òme un còr de pòrc ! Interdiccion es faita a l’operat de manjar salsissa, salsissòt, cambajon e freginat ?

- Sens beure ? : Cal èsser Anglés per pensar que se pòt passar lo mes de genièr sens beure una sola goteta d’alcòl !!! E totas las còcas dels Reis de manjar en faguent petar los taps de las cantinas de blanqueta ? Las manjarem pas en febrièr al temps dels pescajons e de las aurelhetas… Beure es un acte societal de partatge, macarèl ! Sens parlar de la necessitat fonsa de defendre los vinhairons !

- Union : Las candidatas e los candidats d’esquèrra, ecologistas, insotmeses e d’extrèma-esquèrra an enfins fait un pas cap a l’union de las fòrças democraticas e progressistas. An decidit d’anar faire brevetar amassa al concors Lepina un modèl flame nòu de « maquina per pèrdre ».

- La Sala : Aprèp la luta exemplara dels carbonièrs « Occitans, sens lo saber » per salvar lor mina en 1962, la vilòta de Roèrgue es tornamai al cap de l’actualitat sociala amb la fondariá automobila SAM que va mandar 340 obrièrs al caumatge. Lo proprietari chinés s’es desengatjat ; Renault, principal client, bolega pas ; l’Estat als abonats absents : òc, lo paure Jaurés es plan embarrat al Panteon !

« Per saquejar la misèria quand trigocèrem Watrin » : lo jos-director de las minas de La Sala cap la fin del sègle 19 tocava una prima en rapòrt amb sa capacitat de demesir lo salari dels obrièrs ! Acabèron de lo faire passar per la finèstra. Atal se fasiá un còp èra…

- Lo trabalh a l’ostal : Menar de trabalh a l’ostal marcava qu’aviás pas agut lo temps d’acabar ton prètzfait. Ara, las causas son capviradas : per te pausar del trabalh a l’ostal, cal anar passar temps liure en solitari al burèu, al talhièr o al magasin !

Pecadòt Roch

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Los mai legits