dilluns, 28 de febrer del 2022

Provèrbis de febrièr

  Lo Mescladís, de Bobí lo Contejaire. (Robèrt Pastor) Cada dijòus dins Midi Libre, Pays coeur d'Hérault, edicion de Lodèva e ara sus ràdio Lengadòc. Picatz sus lo capèl e i tombaretz.


Febrièr, en Provença, se ditz « lo mes cort ». Es tanben lo mai marrit de totes !

Mas, en ivèrn, cal de freg e de nèu ! Se lo temps es tròp bèl, la vegetacion se desrevelha, mèfi, mèfi !

Cresenças, dichas, provèrbis de febrièr, ne volètz ? Vaquí !

Val mai un lop al mitan d'un tropèl, qu'un òme en camisa al mes de febrièr. Mas ara lo lop sul Larzac, es pas l'amic dels tropèls (veire Midi Libre de la setmana passada) !

Nèu de febrièr, emplís lo granièr mas Febrièr sens nèu, secada d'estiu.E la nèu de la fin del mes fond lèu,lèu : la nèu de febrièr se'n va coma un lebrièr. Quand febrièr plora ,abril ritz! a condicion que jale pas.

Se la pluèja de febrièr es bona per las segasons, es pas bona per las olivas.
Quand trona en febrièr, tot l'òli ten dins un culhièr.

En febrièr, los jorns son mai longs, serà lèu la prima! Enfin, pas encara !

Òrdi de febrièr, emplís lo granièr .

Ges mes de febrièr sens flor d'atmelièr.  E  de còps, l'atmelièr es en flor en genièr (veire dins lo « se canta ») Al mes de febrièr, florís l'atmelièr, s'es pas lo primièr serà lo darrièr, S'en febrièr florís l'atmelièr, per la culhida pren ton panièr, mas s'es en mars que florís, amb la saca pòs i anar mas Flor de febrièr vai mal al pomièr .

Mesfisa-te de l'annada de bissèxt, e mai d'aquela d'abans e d'aquela d'après. Es a dire que cal totjorn se mesfisar de febrièr, annada de bissèxt o autra !

A l'ora d'ara  amb las informacions, lo trabalh scientifica, sembla que los provèrbis son un pauc doblidats. Mas cal continuar de plan gaitar lo cèl, la natura...

Los provèrbis vièlhs mostran  un biais de viure, de veire lo mond amb los uèlhs d'autre còp. Uèi,  la Tèrra es plan malauta, la cal « ajudar », pensar als nòstres enfants, a la vida de deman !

Al còp que ven e tenètz vos fièrs !

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Los mai legits