dimecres, 6 d’abril del 2022

Endacòm mai - n°0


L’IEO es una organizacion bèla per de que recampa un fum de mond e d’associacions. Es tanben un embessonatge de grops sovent pichons, espandits de la mar granda als Aups. Es una associacion cambiadissa amb qualques personas conegudas e de monde que fan un passatge, de còps, cortet.
La tòca d’aqueste bulletin es de donar una visibilitat intèrne : dintre l’IEO, i a totjorn quicòm que se passa « endacòm mai ».
Per aqueste numerò d'ensag, levarem lo saile sus la còla del burèu, e las primièras informacions sul debanament de l’AG 2022. A mai i trobaretz lo comunicat del CA de l’IEO de febrièr de 2022.
Mas la comunicacion pòt venir de cada militant, de cada associacion. Alara esitetz pas. Tenetz nos al fial de vòstre viscut.
Contactes IEO :
contacte general e administratiu : direccion@ieo-oc.org / tel. 06 34 16 63 90
Contacte Endacom mai : ieo.endacommai@gmail.com
site general : https://ieo-oc.org/ site edicion : https://ideco-dif.com/

 
L’IEO nacional comunica
Composicion del burèu de l’IEO

Aprèp l’amassada generala de 2021, un CA de l’IEO se tenguèt lo 16 de novembre de 2021 per elegir lo burèu de l’IEO, qu’es constituit de 11 membres : 5 co-presidents e presidenta amb de competéncias particularias, mai una clavairitz, 2 vice-president e presidenta encargats dau secretariat e dau secretariat adjunt, a quines s’ajustan 3 personas.

 
Miquèu Arnaud es copresident, encargat de l’IEO-Difusion. Passionat per lei lengas es diplomat en lenga romanas. Sa conoissença de l’anglés, dau catellhan e dau portugués, l’a menat a trabalhar dins lo comèrciinternacionau. Sei viatges principalament en Euròpa au començament, se son orientats vèrs Africa puei, ont a poscut rescontrar de mond e de culturas diferentas. Totjorn afogat per la lenga occitana, a aprés lo provençau au licèu. A mes en practica l’apendissatge de la lenga quand s’es installat dins un vilatge ont la familha e lo mond parlavan normalament l’occitan. Es en fin de carrièra quand la situacion professionala es vengudada pus suava, que s’es mes a escriure novèlas e romans publicats, e es devengut president d’un ceucle locau, puei vicepresident de la seccion departamentala e a l’ora d’ara president de l’IEO Provença País aupenc, País niçard. Es l’autor de dos romans pareissuts dins la plega: Quora la matèria... (2017), Amontanhatge (2021).

 
Cristian Bonnet es copresident cargat de la revista «Anem Òc». Co fondator de l'IEO Gironda en 1968, foguèt de la cola que creèt lo CIRDOC. Trabalhèt coma MCF (mèstre de conferéncia) a l’universitat de Clarmont e venguèt president de l'IEO, region Auvernhe. Istorian de la literatura d'oc, recèrca e publica
textes desconeguts.

 
Esteve Ros es copresident, encharjat de l’IEO-Edicion, e fai partida de la comission de la revista «Anem Occitans !». Aderent de l’IEO Perigòrd (Novelum), participet a la fondacion de l’IEO Aquitània e ne’n fuguet lo president. Fuguèt secretari generau de l’IEO. Representant de l’occitan au comitat francés dau burèu europeu de las lengas mens espandidas (EBLUL-France), ne’n fuguet lo vice-president e secretari.
Inicialament veterinari de campanha, completèt sa formation emb un doctorat en fisiologia animala e un en filosofia. Es mèstre de conferéncia a l’universitat de Bordeu, onte trabalha sus la biologia de las malautiàs cardiovascularas, e los conceptes de foncion, normalitat e autoorganizacion daus sistemas biologics. «L'occitan e l'occitanisme, sei tombat dedins quante era pitit, en segre mon pair. Alaidonc, l'efiech es permanent.»

Eliane Tortet es copresidenta cargada de las relacions exterioras e dei relacions amb las valaas occitanas d'Itàlia, Fai part de la Comission revista «Anem Occitans !». De mestier es jornalista per França 3, per l'emission Vaquí e d'autras emissions de magazine. Originària de Droma provençala, longtemps sòcia de
l'IEO 26, l'es dempièi 25 ans de la seccion IEO 04-05. N’es la secretària e es engatjaa dins la difusion dau libre occitan tras l'Espaci Occitan dels Aups. Elegia comunala, delegaa per un pargue naturau regionau, sòcia dau Forum d'oc, dau CEP d'Oc, benevòle per leis estagis d'estiu dei Rescòntres Occitans en Provença.
«Ai personalament totjorn entretengut de relacions amb lo PEN-Club occitan, lo CAOC, l'AIEO, RPS e PQVNL».

 
Tederic Cahuzac es copresident, cargat de la conferéncia dels presidents de seccions departamentalas. 60 ans, gessit d'Acs (anciana capitala de la Novempopulania, venguda ducat de Gasconha a la fin de l'empèri roman). Psicològue de formacion (au Miralh a Tolosa), adara cargat de mission lengas regionaus en Gironda.
Estacat a las practicas sociaus que perméten un usatge de la lenga («cantèras» (coralas espontanèas en gascon), tauromaquia gascona, quilhas, danças gasconas dab, notadament, l'emplèc d'ua boha especifica de las Lanas de Gasconha, es ancian regent bilingüe en lengadocian de l'Agenés.

 
Isabela Mejean es clavaira. « Siáu tanben clavaira de l'IEO Droma (26) e viça presidenta de la seccion regionala ARA de l'IEO. Amb una formacion d’ingenior agronòme , siáu conselhera agricòla a la cambra d’agricultura de la Droma e trabalhe fòrça ambé lei vinhairons. Implicada dins la defensa de la lenga e la
cultura occitana, siáu tanben conselhera municipala dins ma pichòta comuna de St Restit. Faguère tanben de teatre en occitan ambé lo paure Rogier Pasturel.»

 
Marc Vidal es vici president cargat del secretariat e dels ligams amb lo nivèl francés (PQVNL) e internacional (ELEN). Marc Vidal faguèt d’estatistician (donadas multidimensionas), engenhaire CNAM, un moment cercaire en informatica puèi ensenhaire de cultura numerica (en IUT a Tolosa). Ara s'interèssa al contraròtle dels servicis de rensenhament en França. Es membre del CA IEO-opm e IEO 31 (dempuèi un bèl brieu).

 
Clamença Poujade es viça presidenta cargada del secretariat adjunt: «Soi doctoranta en Tractament automatic de la lenga occitana. Trabalhi suls parlars occitans d'Arièja. Soi anciana secretària de l'IEO09 e totjorn dins lo CA. Es totjorn estat una evidéncia per ieu de militar dins lo mitan occitan, de m'investir dins
aquesta causa que nos despassa».

 
Jaumelina Arnaud es membre del burèu. «Siáu administratritz encargada de la pichona enfança. Nascuda dins un pichon vilatge ont la familha e lo mond parlava encara lo provençau maritime mi senti pròchi d’aquestei lenga e cultura que son mei racinas, que son mon biais de viure. Clavairitz de la seccion regionala
de l’IEO Provença Pais aupenc Pais niçard e dau Forum d’Òc, m’ocupi tanben de la gestion de la librariá edicion e difusion de la seccion regionala e dau departement dei Bocas dau Ròse».

 
Pèire Brechet es membre del burèu, administrator cargat de GeoOccitania e del protocole de Donostia.

 
Alan Chambaraud es membre del burèu, administrator en carga d'Anem Occitans.

 
Amassada generala de l’IEO 2022

L’amassada generala venenta de l’IEO se debanará los 7 e 8 de mai 2022 a Clarmont d’Auvèrnhe (Clermont-
Ferrand). Lo programa de l’amassada generala e las informacions practicas per i participar sirán mandadas als aderents e serán sul site de l’IEO al començament d’abril.
________________________________________________________________________________
Los membres de l’IEO comunican
L’IEO 31 (Garona Nauta) a engimbrat lo prèmi Joan-Pau Verdier de la cançon occitana. Joanda amb «Sempre la vida» a ganhat lo prèmi 2021 . L’IEO 31 rescontra l’IEO Nationcal. Doas delegacions se recampèron a Tolosa lo 19 de mars.
L’IEO 09 (Arièja) eèra a Montsegur lo 16 de mars per commemorar lo chaple dels catars per l’armada des crosats catolics e francés. Aquela manifestacion reüniguèt los drapèus occitan e ucraïnian. L'istòria se repetís. Joan Marc Leclerc, president de l’IEO 31 e autor del libre «Ucraïna», cantèt una cançon ucraïniana.
L’IEO 09 recampa quatre cercles (Foish, Cercle deth Coserans, Pàmias, Pais d’Olmes). 

L’IEO 30 (Gard) a durbert son local Lo caire d'Òc a Nimes. Un fum d’activitats en cors (site ieo30.org)

A l’IEO 34 (Erau) fan la montada au mas de l’Estanhòl sus las piadas de Max Roqueta... e mai qu'aquò.
(https://ieoerau34.blogspot.com/)

 
Corrir per la lenga : La Passem! 2022 (dijaus 2 au dimenge 5 de junh)
600 km que's correràn, pendent 4 dias e 3 nueits, shens pausa ni cès. Per ajudar, òm pòt crompar de kms.
https://lapassem.com/oc/edicion-2022-2/
________________________________________________________________________________
COMUNICAT IEO- 10/02/22
En 2022 : una organizacion novela per l’INSTITUT D’ESTUDIS OCCITANS
Au mes de septembre passat, lo conselh d’administracion de l’Institut d’Estudis Occitans aviá alertat sus sas grandas dificultats d’organizacion e de finançament. Aviá apelat l’ensemble daus aderents a se mobilizar e
participar a l’amassada generala dau 17 d’octòbre de 2021 a Tolosa. La mobilizacion fuguet fòrça importanta amb 175 personas, presentas e representadas. La discussion se concentrèt sus la continuitat d’activitat de l’IEO en abséncia de salariat per lo manteniment de sas activitats. L’amassada generala adoptèt los principis seguents :
- favorizar la mutualizacion entre l’IEO nacionau e las seccions regionalas o departamentalas
- contunhar l’activitat d’edicion (IDECO)
- tornar assegurar la parucion de la revista Anems Occitans !
- organizar lo fonctionament dau conselh d’administracion en presenciau o a distància
- metre en plaça una conferéncia consultativa daus presidents de las seccions departamentalas
L’amassada generala a elegit a l’unanimitat manca 3 absencions un novèu conselh d’administracion que compren un burèu alargat. S’i apondon tanplan Michèu Nicolas (IEO Charentes) e los representants de cada seccion regionala (Michèu Arnaud, Joan Ros, David Lajudie, representant d'IEO-OPM)
Un CA se tenguèt lo 16 de novembre de 2021 decidèt la mesa en plaça d’una organizacion collectiva : lo bureu es constituit de 11 membres : 5 co-presidents e presidenta, (amb de competéncias particularias) mai una clavairitz, 2 vice-president e presidenta encargats dau secretariat e dau secretariat adjunt, a quines cal ajustar 3 postes especifiques.
Compausicion del Burèu de l’IEO:
Miquèu ARNAUD : co-president cargat d'IDECO diffusion
Christian BONNET : co-president cargat de la revista Anem Occitans !
Tederic CAHUZAC : co-president cargat de la conferéncia dels presidents
Esteve ROS : co-president cargat d'IDECO-edicion
Eliane TOURTET : co-presidenta cargada de las relacions exterioras
Marc VIDAL : vice-president cargat del secretariat e dels ligams amb lo nivel francés (PQVNL) e
internacional (ELEN).
Clamença POUJADE : viça-presidenta cargada del secretariat adjunt
Isabela MEJEAN : clavairitz
Jaumelina ARNAUD : administratritz cargada de la pichona enfancia
Pèire BRECHET : administrator cargat de GeoOccitania e del protocole de Donostia
Alan CHAMBARAUD : administrator en carga d'Anem Occitans

 
La mesa en plaça d’una gestion collectiva, l’IEO fai veire sa volontat de contunhar son pretzfach per la lenga e la cultura occitanas.
En questa debuta d’annada novela, lo CA apela tots los aderents a manténer lor sosten a l’IEO e a tornar prene lors adesions pròchi sei seccions despartamentalas. Que l’annada 2022 siá una annada de reviscolada
e de novelum per l’IEO au servici de la lenga e de la cultura occitana.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Los mai legits