diumenge, 23 d’agost del 2020

PAPIERÒT (pas) MENERBÉS

Es en setembre que la Semaine du Minervois deuriá reprene sa parucion setmanièra. Dins l’espèra, e a la velha del Torn de França (de setembre!!!), vaquí lo tèxte que mandèri al GARAE que demandava de contar sos camins d’escòla.

 La Còsta dels Cipressièrs

Çò que m’espanta a l’ora d’ara del costat de las escòlas es tot lo rambalh de veituras al moment de la dintrada e de la sortida dels escolans que los parents lor i empachan quasiment de caminar a pè amb lor volontat d’èsser los mai prèp de la pòrta que siague a l’ora de la dintrada o de la sortida : unes braves taps de veitura, unas cridadissas, unas peticions per aver pargues bèls de veituras per solament una mièja-orada d’utilizacion quotidiana !!!
E ieu que fasiái mos dos quilomètres a pè (anar e retorn ne fa quatre dins la jornada) tre la mairala, puèi a bicicleta quand sapièri me téner coma cal sus aquel objècte infernal de las doas ròdas. E tre lo CP, i aviá pas besonh del papà (qu’èra al trabalh), de la mamà (que travalhava a l’ostal) per nos acompanhar !
Mas voldriái insistir pr’aquò sus la granda pagina de l’istòria esportiva qu’escriguèri amb ma bicicleta pichona qu’aviá un sol platèu e tanben unas sacòchas pichonas per i pausar lo cartabèl (de sarrar amb aquelas p… de sandows) o tornar unas crompas del fornièr o de l’espiçariá Solanilha.
Vos vòli parlar d’aquela còsta d’un centenat de mètres, ribejada per de cipressièrs, sus un camin qu’èra de tèrra entre Ciutat e Puèg-Marin. 
Noirit tre l’enfança dels noms de Coppi, Bobet, Koblet… e de la lectura de las paginas esportivas del Midi-Libre amb la carta de França amb las estapas del Torn puntada a la paret quand venián las vacanças…
E ben, sus ma modèsta bicicleta, tre lo pè de la còsta, quichavi sus las pedalas a me ne faire petar los pompilhs e, amb tot lo buf que podiái aver, me lançavi a l’ataca de la dificultat geografica per lo mens repertoriada Fòra-categoria dins mon cap. Sabi pas perqué me botavi en dançaira, sus la basa d’imatges que, de segur, aviái pas vista a la television qu’aviam pas a l’ostal nimai al cinèma que lo dimenge èra pas fait per aquela distraccion mas per davalar (a pè) a la Pepinièra seguir las partidas de l’AS Carcassona XIII. E aquí perseguissiái mon esfòrç long de la montada. A la cima de la còsta, jos la bandeiròla fictiva del Grand Prèmi de la Montanha (lo darrièr cipressièr, de fait), me podiái revirar satisfait : passavi en tèsta, degun dins ma ròda. Los Bahamontès, Gaul, Rivière, Anglade e autres Anquetil los aviái perduts sus la penda. Enfins, pensi encara al jorn d’ara qu’aviái una tala coneissença del percors e amb la fòrça de mas cambas, se mesfisent de mon sens tactic, jamai de la vida gausèron venir per me desfisar sus aquela montada e contestar las victòrias quotidianas que remportavi sus eles coma s’èra a la cima de Ventor, de Galibièr o del Tormalet !
La pròva : quand Anquetil venguèt ganhar un malhòt tricolòr a Carcassona, demorèt a distància a montar la còsta sus la rota de Sant-Ilari sul circuit a l’entorn del Licèu Carlesmanha. Lo sòrt del ciclisme mondial auriá de segur cambiat s’aviá conegut la desfaita contra un dròlle de sèt ans dins la montada de la Còsta dels Cipressièrs ! 

(Alan Roch)

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Los mai legits