dilluns, 17 de maig del 2021

Recèpta dels muscles farcits

L’UÒLH DEL BUÒU

LA BILHETA DE L’IVONA DEL CERCLE OCCITAN DE MÈSA.


Demorar en ribas de l’estanh de TAUR, es aver l’astre de profechar de cauquilhages plan frescs tota l’annada. Se tastan tan crus coma cuèches, e existís fòrça biaisses per los adobar, coma l’anam far amb la recèpta dels muscles farcits.

 Per 6 personas :

30 a 36 muscles dels bèlses.

½ bagueta de pan rassit

½ quilo de saucissa fresca o de carn de saucissa ja lèsta a l’emplec.

3 uòus

200 g de tomatòcolí o encara mai de purèa de tomatas frescas.

1 sucre

½ l de vin blanc

1 ceba, 2 grans d’alh, de jalverd, de frigola e de laurièr, pebrina o Tabascó (qualques gotas), sal e pebre.

2 a 3 veires de ris.

Lavar e gratar los muscles. Los dobrir fins a copar lo nèrvi (que sián dobèrts coma un libre). Los pausar al revèrs dins una passadoira per los far agotar.

Faire trempar lo pan per lo far remolir, puèi plan l’eissaurar.

Pelar e trissar la ceba e començar de la faire rossir doçamenet.

Mesclar la saucissa sortida de sa pèl amb lo pan micalhat.

Apondre los uòus entièrs, los alhs e lo jalverd. Sal, pebre, pas tròp. Mesclar lo tot.

Farcir los muscles sens los estacar e los apondre a la ceba. Los far rossir delicadament. Òm pòt los faire flambar, aquò i fa pas de mau !

Per la saussa :

Apondre lo tomatòcolí e lo sucre. Daissar un pauc redusir.

Apondre lo vin blanc, la frigola, lo laurièr, la pebrina, la sal e lo pebre. Grand fuòc pendent un desenat de minutas. Aquò es per daissar las vapors d’alcoòl s’enanar. Lo nas vos ne dirà mai que la pendula. Se volètz, podètz apondre un pauc d’aiga.

Baissar lo fuòc e daissar còire pendent un vintenat de minutas.

Servir lo plat amb de ris a la mòda « crèola ».

Per far davalar los muscles, res de mai qu’un bon vin blanc sec de país plan fresc.

E aquí, es pas de besonh de demandar una minuta de silenci en l’onor de la cosinièra, qu’aquò se farà naturalament. Bon apetís.

Ivona BEAUME.

Mèsa, lo 16 de Mai de 2021.


 

RECETTE DES MOULES FARCIES.

Habiter sur les rives de l’étang de THAU, c’est avoir la chance de profiter de coquillages bien frais toute l’année.

Ils se consomment aussi bien crûs que cuits, et il existe beaucoup de manières de les accommoder, comme nous allons le faire avec la recette des moules farcies.

Pour 6 personnes :

30 à 36 grosses moules.

½ baguette de pain rassit.

½ kg de saucisse fraîche ou de chair à saucisse déjà prête à l’emploi.

3 œufs

200 g de tomatocouli ou encore mieux de purée de tomates fraîches.

1 sucre

½ l de vin blanc

1 oignon, 2 grains d’ail, du persil, du thym et du laurier, piment ou Tabasco (quelques gouttes), sel et poivre.

2 à 3 verres de riz.

Laver et gratter les moules. Les ouvrir jusqu’au nerf et le couper (qu’elles soient ouvertes comme un livre). Les poser à l’envers dans une passoire pour les faire égoutter.

Faire tremper le pain pour le faire ramollir, puis bien l’essorer.

Peler et couper menu l’oignon et commencer de le faire roussir tout doucement.

Mélanger la saucisse sortie de sa peau avec le pain émietté.

Ajouter les œufs entiers, les ails et le persil. Sel poivre, pas trop. Mélanger le tout.

Farcir les moules sans les attacher et les ajouter à l’oignon. Les faire roussir délicatement. On peut les flamber, cela ne leur fera pas de mal !

Pour la sauce :

Ajouter le tomatocouli et le sucre. Laisser un peu réduire.

Ajouter le vin blanc, le thym, le piment, le sel et le poivre. Grand feu pendant une dizaine de minutes. Ceci pour faire évacuer les vapeurs d’alcool. Le nez vous en dira plus que la pendule. Si vous voulez, vous pouvez ajouter un peu d’eau.

Baisser le feu et laisser cuire pendant une vingtaine de minutes.

Servir le plat avec du riz à la mode créole.

Pour faire descendre les moules, rien de mieux qu’un bon vin blanc sec de pays bien frais.

Et là, il n’est pas utile de demander une minute de silence en l’honneur de la cuisinière, cela se fera naturellement. Bon appétit.

Yvonne BEAUME.

Mèze le 16 Mai 2021.

 

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