dimecres, 20 d’octubre del 2021

Rebat de la quatorzena setmana occitana de Massilhan


Lo Cranc de Massilhan s'es tirat de sa sorra e desrambolhat de sas algas per celebrar sa Setmana, la quatorzena  que fan a riba de Taur. E sas Cranquetas n'èran aürosas que non sabi de se tornar trapar après la passa d'embarrament et de gèstes baranhas. L'inauguracion se faguèt al Teatre en preséncia del conse e d'unes elegits. Èra l'escasença pel Cranc de remembrar son passat – mai de quaranta annadas d'activitat dins la comuna – e la part de l'occitan dins la vida culturala., e pels elegits de renovelar lor volontat d'ajudar a-n-aquesta dimension occitana tenguda pel Cercle e per la Calandreta Dagtenca.. Es estat  prepausat de faire plaça a l'òc dins lo bulletin municipal, ja nommat tot bèl just... Lo Cridaire !

Del long de la setmana seguiguèron las manifestacions.  Las dobriguèron l'estrena de placas de carrièiras en òc – ara per ara n'i a 18 de plaçadas - e la  presentacion d'una mòstra del CIRDÒC amb l'ajuda de la DRAC, consacrada a la flòra d'en çò nòstre e a sos usatges.. Eric Fraj  embelinèt son mond de sa votz prigonda, cauda de ressons d'Espanha ; l'occitan, entre catalan e castelhan sas lengas sòrres, i fa mai vibrar son èime pròpri dins sa vigor. Josiana Ubaud, tota de saber e de passion per la lenga tant coma per las plantas, pivelèt encara un còp lo public massilhanenc. E nòstre Domenge faguèt descobrir l'istòria de La Campana de Magalona, exemplara de la premsa occitana de la debuta del sègle XX, en recobrant aquí l'estèc aisit e risolièr de son Monta-Mameta. S'acabèt la Setmana pel tradicional balèti organizat cotria.los Amics de la Calandreta Dagtenca ; lo grop de La Nilha i faguèt dançar joves e mens joves.

Polida Setmana  per la varietat e lo nivèl de las prestacions presentadas dins la mira de faire tindar la lenga, de mostrar e de faire viure la cultura nòstra jos maites aspèctes. E mai de se recampar dins l'ambient amistós de las seradas a l'entorn de las taulas  e dins los manja-drech.  D'amics  de defòra se venguèron jónher  a l'acampada, tal coma los del Buòu de Mesa. La  Setmana Occitana  beneficia de  l'ajuda de la Comunaa, e mai pel biais  de l'IEO 34, las del departament d'Erau e de la region Occitània Pirenèus Mediterranéa. Ara l'annada d'activitat es lançada pel Cranc, los corses an tornat  prene a la MJC lo diluns e lo dijòus . Marcha lo Cranc amai venga de galís !


 

 

 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Los mai legits