dimecres, 27 d’abril del 2022

Endacòm mai N°1

 

L’IEO nacional comunica
L’amassada generala de l’Institut d’Estudis Occitans se debanarà lo 7 e 8 de mai a Clarmont d’auvernhe. I sètz convidats mas perqué ? Quand qualqu’un aderís a una associacion afiliada a l’IEO – un cercle local o una seccion departamentala –, l’aderent es, segon los estatuts de l’associacion, membre de drech de l’IEO.
L’IEO a per tòca de representar la totalitat dels aderents de las associacions afiliadas e de far d’accions per la lenga e la cultura occitanas al nivèl d’Occitania tota e al delà (França, Union Europèa, organizacions internacionalas). Participar a l’amassada generala es s’assabentar de l’anament de l’IEO e de son malhum, discutir e decidir collectivament de sas accions a venir, elegir los membres de son conselh d’administrators.
De mai, la seccion de Puèi-de-Doma, qu’aculhís l’AG aquesta annada, a previst qualquas activitats festivas. Lo programa de l’AG e las informacions practicas per i participar son disponiblas sul siti de l’IEO : https://ieo-oc.org/
Podetz pas venir ? Podetz totun participar en donant poder a un autre aderent de l’IEO per vos representar. Tanben, sul site ieo-oc.org, podetz picar sus «Participer» puèi seguissètz las instruccions per donar lo poder (avètz pas res de pagar).

L’IEO es a sortir lo numerò novèl de «Anèm ! Occitans !», la revista istorica de l’IEO. Las dificultats creissentas de l'IEO dempuèi 2020 ressontiguèron naturalament sus la pareguda de nòstra revista Anèm ! Occitans ! Se pervenguèt a mantener una parucion espacejada per numeròs dobles, mas finiguèt qu'aquèla parucion se copèt amb lo n° 172. Conscient qu'un ligam d'aquela mena es a l'encòp indispensable coma pòrta-votz de l'IEO e coma expression collectiva de nòstre malhum, lo novel conselh d'administracion decidiguèt de tornar prendre la publicacion, escomesa malbiaissuda en l'absencia de tot equipament desvolgut e de la desseparacion geografica de la novèla equipa de redaccion. Enfin, aprep un long moment d’abséncia de parucion de la revista, lo n° 173 es a l'estampaire e lo deuriatz recebre lèu.

Pour Que Vivent Nos Langues (PQVNL), collectiu d’actors associatius de defensa e de promocion de las lengas territorialas de França, que l’IEO ne fa partida, a questionat los candidats a l’eleccion presidenciala.
Las responsas dels candidats : https://pourqueviventnoslangues.jimdofree.com/ PQVNL recampa un fum de lengas de França : alsacian, breton, còrse, flamenc, occitan, euskara, arpitan de Savòia. Rapòrt a PQVNL, mai d’informacion sul site ancian : https://pourqueviventnoslangues.com/.
 
CPLO (Congrès per la lenga occitana). L’IEO es membre fondator e membre institucional del CPLO. (L’IEO balhèt notadament al CPLO de diccionaris qu’aviá editat). La tòca del CPLO es de provesir lo monde occitan amb d’aisinas informaticas. Lo darrièr esplech provesit es un util de sintèsi vocala : https://votz.eu/. Pegatz un tèxte e lo logicial lo legirà.
 
Los membres de l’IEO comunican
IEO 63 «Parlem !» es la revista occitanista auvernhata e velava, es pareguda. Lo numerò de la prima 2022 parla de l’actualitat de l’Ucraïna. Tanben : poèmas, tèxtes literaris, un omenatge a Pèire Boissièra. Un rendetz-vos es donat al fin del mes de mai per una virada en Ardecha que se farà rescontrar de monde de tots los despartaments de la novèla region.
Lo site de l’IEO Auvèrnha Ròse-Alps (ARA) es aquí : https://www.ieo-ara.com/. Universitat Joan Jaurès, Tolosa. Océane Zerbab, membre de l’IEO, es una estudianta del master Estudi e
valorizacion dels patrimònis occitan e catalan (EVOCA), percors recèrca. Participa a l’animacion occitanista de l’Universitat. Amb l’associacion Òsca, ven d’acabar la quinzena occitano-catalana : bal, concèrt etc.
 
Librariá occitana de Tolosa. Marion Laignelet passa a una novèla estapa professionala e daissa la librariá
«Tuta d'òc» a Tolosa. Joan-Francés Poma prendrà lo relai. La Tuta d'òc foguèt una creacion de l’IEO31 jos la direccion de Joan-Pau Becvort. S’i fa de venda de libres mas tanben d’animacion culturala e de rescontras umanas :«Trabalhar a la Tuta foguèt per ieu una experiéncia de las bonas que siá coma librària o coma militanta per la lenga occitana. Lo mond occitan e mai precisament lo dels libres (e tanben los artistas de segur) es d'una riquesa estonanta e las e los que fan viure la lenga son de personas formidablas que soi estada plan contenta de rencontrar.»
 
IEO 06 comunica sus la dubertura d’una pàgina Facebook qu’a per nom «Lo Blagaire de l’IEO-06». Es una pàgina dont s’atròvan de proverbis, de dessenhs umoristics, de sentenças amusanti. Mercé a la sòcia Anna- Maria Milardi. Per véser qualques dessenhs umoristics : http://ieo06.free.fr/.
 
Far escala a Seta (34). Au convit dau cèucle setòri, los cercles d'Erau fan escala a Seta dau 12 au 18 d'abriu, e per l'ocasion los Setòris, que fan pas jamai las causas a mitat, convidèron quauques batèus de vèlas... E son un manat de 300 000 personas qu'ausiràn cantar en lenga nòstra, que se poiràn assabentar sus las associacions occitanas.
Per saupre tot : https://ieoerau34.blogspot.com/search/label/Ceucle%20Set%C3%B2ri
 
Fogal rural de Vaquièrs (31). Fa pauc, joan-Miquèl Destacamp (IEO31) convidèt «lo teatre del Trastet», un grop occitanofòna de Crayssac (Olt). Joguèron «Mongevavol» en occitan, una brava istòria de castèl desrocat, de familha arroïnada e d’uissièr que pica a la pòrta.
 
Bordèu. Un dimenge per mes (d’abriu a setembre), L'Ostau Occitan seccion de l’I.E.O. pel despartament de Gironda organiza una vesita guidada de Bordèu-la-gascona per vos menar dens las ruas a la recèrca de nòsta lenga e de nòsta cultura.
Per ne’n saber mai sus L’Ostau Occitan – seccion de l’IEO per lo despartament de Gironda :
http://ostau-occitan.org/ Per se marcar a las vesitas : guide@ostau-occitan.org
 
Castres (81). Una conferencia amb Bernard Vernhières se debanèt lo 10 d’abrial : "Louisa Paulin au travers de sa correspondance avec l'abbé Joseph Salvat : un triple itinéraire poétique, linguistique, intellectuel".
Bernard Vernhières es administor de l’ostal Azalaís, lo cercle occitan del país de Castres.
Per saupre mai sus Tarn : http://ieo-tarn.org/
 
Hérault de choeurs (34) lo dimenje 22 mai, un festenal que recampa mai de 60 còrs del departament dins lo parc del château d’O à Montpelhièr. Nadalenca serà presenta e cantarà d’estraches de son futur
espectacle concert resistencias II. https://nadalenca.fr/


Contactes IEO :
contacte general e administratiu : direccion@ieo-oc.org / tel. 06 34 16 63 90
Contacte Endacom mai : ieo.endacommai@gmail.com
site general : https://ieo-oc.org/ site edicion : https://ideco-dif.com/

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Los mai legits