dilluns, 25 d’abril del 2022

PAPIERÒT MENERBÉS (in La Semaine du Minervois, 21/04/22)

LA SEMAINE DU MINERVOIS

A BESONH DE VÒSTRE SOSTEN PER CONTUNHAR

https://semaineduminervois.com/17518-2/ 

https://www.jornalet.com/nova/14891/la-semaine-du-minervois-en-dificultat

Atal serà dit…

• Defensa del francés : La Pòsta se glorifica de la mesa en plaça de sa banca en linha French-Bank que vos permet de faire de Cash-Back. Demòra pas mai que transformèsse vòtres escuts en bitcoin !

• Quietud : Imatges que passan dins lo burèu de pòsta la Plaça de la Pòsta a Carcassona : gatonets que s’amusan, fòca que lisa… : pareis qu’es per faire una clientèla quièta !

• Rapèl : Per un artista, es un contentament quand i a fòrça rapèls a la fin de son espectacle. Per contre, compreni pas brica lo tipe que cada ser sus França-3 dempuèi 2 meses, sul còp de 8 oras un quart del ser, se’n va faire son rapèl del vaccin Covid. En 2 meses, li fa 60 dòsis de vaccin ! Deu aver plan paur de tombar malaut, lo tipe ! De mai, pareis qu’i va tanben unes còps cap a miègjorn !

• L’Arlatenca : L’emission « setmanièra » occitana Viure al País jòga a l’Arlatenca sus las antenas de França-3 que i a totjorn una bona rason per la deprogramar. Lo còp passat, èra per seguir lo Maraton de París ; aqueste 17, es per las bicicletas dins l’Infèrn del Nòrd. Es atal qu’unas emissions purament regionalistas fan dessaparèisser unes còps de mai l’expression occitana.

- Presidenciala : L’eleccion del novèl rei de França es prevista per aqueste dimenge 24 d’abril. Es fòl lo manca d’estrambòrd d’aquela campanha. Demòra de faire la bona causida, mas se sap dempuèi plan de temps qu’avèm res de bon d’esperar de París.

• Eslogan : La devisa del PSG : Mens qu’un club !

• Un libre de legir : Les Mots Immigrés, de l’escrivan Erik Orsenna e del linguista Bernard Cerquiglini (ed. Stock). La lenga francesa es tant universala e extraordinària que se totes los mots « seuns » que venon de l’estrangièr e totes los qu’an raubat a las lengas « regionalas » coma l’ocitan se metián en cauma, los paures Francimands demorarián muts coma un grand silenci ont aurián doblidat la mèscla del cèlte, del grèc, del latin, del german, de l’arabi, de l’italian, del castelhan, del l’anglés, de l’occitan, del breton, … Visca la biodiversitat linguistica e culturala !

• Un espectacle supèrbe : Vertadièrament, sus la meteissa problematica, l’espectacle del Yannick Jaulin que balhèt fa gaire al Teatre dins las Vinhas « Ma langue maternelle va mourir et j’ai du mal à vous parler d’amour » val lo còp. Una demostracion de la pèrda programada de coneissença e de saber, de despossession d’unes biaisses de dire, de faire e de viure impausats per dintrar dins lo mòtle uniformizator e reductor. L’espectacle es un imne dinamic a la diversitat e a l’escota dels uns e dels autres.

• Un òme engatjat : Vist lo documentari del Patric La Vau sus « François Moncla, passaire d’umanitat ». Lo jogaire legendari del XV quitèt pas d’èsser un militant sendical e un militant politic. Plan luènh de las bestiesas de los que voldrián que l’espòrtiu siague en defòra de las realitats de la vida vidanta, copats del monde e embarrats dins la sola practica esportiva. Avèm plan besonh encara e encara de passaires d’umanitat…

Atal-atal Roch

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Los mai legits